Thursday, 24 August 2017

KERJA KURSUS (KRISIS MAKANAN - TEKNOLOGI SEBAGAI PENYELESAI MASALAH)

Krisis Makanan - Teknologi Sebagai Penyelesai Masalah

Ancaman krisis makanan


Agensi
Jakarta: Indonesia berdepan risiko krisis makanan selepas musim kemarau berpanjangan menyebabkan industri pertanian termasuk tanaman padi terjejas teruk.
Pegawai Badan Nasional Menangani Bencana, Sutopo Purwo Nugroho berkata, fenomena El Nino pada tahun ini menyebabkan musim kemarau semakin panjang.
“Kebiasaannya musim tengkujuh bermula pada Oktober, tetapi akibat El Nino ia mungkin bermula lewat satu bulan.
“Musim kemarau tahun ini dijangka berlarutan sehingga November dan kemuncaknya antara Oktober dan November,” katanya.
Menurutnya, musim kemarau tahun ini menyebabkan beberapa daerah di Pulau Jawa, Bali, dan Nusa Tenggara mengalami masalah kekurangan air bersih.
“Lebih buruk lagi, jika hujan tidak turun banyak kawasan tanaman padi bakal terjejas, sekali gus boleh mencetuskan krisis makanan,” jelasnya.
Tambahnya, musim kemarau tahun ini lebih buruk berbanding tahun lalu dan banyak daerah tidak menerima hujan lebih dua bulan.
“Lebih 25,000 hektar sawah tidak dapat diusahakan kerana tiada bekalan air dan lebih 200,000 hektar lagi berdepan risiko kekurangan air,” katanya.
Menurutnya, kerajaan mengambil beberapa langkah termasuk mengagihkan bekalan air bersih kepada penduduk terjejas.
Sementara itu, Naib Presiden Indonesia, Jusuf Kalla berkata, kerajaan memantau situasi berkenaan dan menyimpan bekalan beras sebagai persediaan sekiranya krisis makanan tercetus.
“Bukan sahaja kerajaan pusat, tetapi pemerintah wilayah, daerah dan kota harus memantau keadaan ini.
“Mulai sekarang usaha menyimpan stok beras dilakukan bagi mengatasi kekurangan bahan makanan itu di pasaran,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 30 Julai 2015 @ 10:16 AM

https://www.hmetro.com.my/node/66990




















Bersedia tangani krisis makanan




Rajmah Hasan
14 Mac 2015 1:05 AM
SEDAR atau tidak, turun naik harga makanan seiring perubahan iklim global. Jika kita masih ingat, Malaysia pernah ber­depan beberapa krisis bekalan beras sebelum ini.

Sebagai nett importer atau pe­­­ng­import bersih makanan, Malaysia, secara tidak langsung terkesan de­ngan perubahan cuaca dan bencana alam yang berlaku di beberapa buah negara pengeluar beras utama dunia.

Vietnam umpamanya, mengalami masalah serangan parasit sehingga menjejaskan pengeluaran beras dunia, begitu juga Bangladesh telah dilanda banjir teruk manakala China menghadapi masalah cuaca.

Pada masa itu, harga beras dunia mencapai paras tertinggi pernah direkodkan iaitu RM3,430 setan pada Mei 2008. Walaupun Malaysia melindungi harga padi dan beras kepada pengeluar dan pengguna, namun krisis itu meningkatkan harga beras tempatan terutama beras berkualiti tinggi.

Disebabkan berdepan masalah mendapatkan bekalan beras dalam jangka pendek, maka negara tidak terkecuali mengalami kenaikan purata harga beras tempatan sehingga 21 peratus (%) dan beras import 52%. Itu baharu beras, bagaimana pula dengan makanan lain?

Perubahan cuaca sekitar awal 1970-an dan 2008 juga menyaksikan pengeluaran bijirin terutama gandum terjejas di beberapa negara pengeluar seperti Amerika Syarikat, Rusia, Eropah Utara, Australia dan Afrika Barat.

Implikasi daripada penawaran be­­kalan makanan dunia yang terganggu itu menyebabkan harga makanan global meningkat secara mendadak dan rentetan krisis makanan dunia pada 2009 juga menyaksikan lebih sejuta manusia pernah berada dalam keadaan kelaparan di seluruh dunia.

Hakikatnya, krisis berkenaan te­lah menyedarkan Malaysia tentang kepentingan untuk meningkatkan pengeluaran makanan negara sendiri dan tidak terlalu bergantung kepada import makanan dari luar negara yang terdedah dengan bencana alam dan perubahan cuaca tidak menentu pada masa depan.

Pakar bidang ekonomi pertanian dan sumber, Prof. Datuk Dr. Mad Nasir Shamsudin (gambar) membayangkan harga makanan dunia dijangka terus meningkat kerana penawaran akan terencat oleh kekangan input, iklim dan teknologi, kecuali jika negara mengambil langkah pembaharuan untuk meningkatkan produktiviti.

Begitupun, beliau yang juga Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa) Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, hakikat yang berlaku sekarang ialah sektor makanan Malaysia berdepan de­ngan persaingan sektor perladangan khususnya kelapa sawit yang lebih lumayan dan bukan pertanian yang lain.

“Sebahagian hakikat Malaysia terpaksa menjadi pengimport bersih makanan ialah kerana sektor makanan tidak dimajukan sebagaimana sektor kelapa sawit. Dari segi pembangunan dan penyelidikan (R&D), pelaburan dan insentif, sektor makanan masih dipinggirkan.

“Berbanding Malaysia, negara Thailand mampu menjadi antara pengeluar beras utama kerana sektor makanan mereka maju selain mendapat sokongan syarikat-syarikat besar sebagai pelabur utama,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Untuk rekod, tahap sara diri beras negara pada 2009 adalah sebanyak 72%, bermaksud Malaysia masih perlu mengimport hampir 30% daripada keperluan dalam negeri. Tahap sara diri tertinggi pernah dicapai adalah 92% iaitu sekitar lewat 1970-an.

Berdasarkan Sumber Malaysia (pelbagai tahun), tahap sara diri produk perikanan bagi tahun 2000 adalah 89% manakala pada tahun 2007 (97%); telur (139% / 114%); da­ging ayam (127.8% / 121%); sayur-sayuran (88.5% / 89%); buah-buahan (91.3% / 105%); daging lembu (22.7% / 25%); daging kambing (6.4% / 9%) dan tenusu (4% / 5%).

Mad Nasir berkata, trend menunjukkan peningkatan tahap sara diri komoditi makanan seiring peningkat­an populasi, justeru fokus perlu diberikan untuk membangunkan sektor makanan agar keperluan bekalan makanan negara tidak terjejas disebabkan faktor alam.

“Kita boleh nampak tahap sara diri sesetengah komoditi makanan sangat kurang dan ini boleh me­risikokan sekuriti makanan (simpanan makanan) pada masa depan lebih-lebih lagi menyaksikan Malaysia tidak terkecuali mengalami kesan-kesan perubahan iklim akibat pemanasan global.

“Antara simptom dikesan akibat perubahan iklim menerusi kesan suhu semakin panas di kawasan ta­nah tinggi seperti Cameron Highlands serta cuaca luar biasa menyebabkan kemarau dan jerebu yang menjejaskan penghasilan pertanian,” katanya.

Menurut Mad Nasir, jaminan sekuriti makanan yang merujuk kepada kewujudan bekalan makanan dan kemampuan untuk memperolehnya antara syarat penting untuk melayakkan Malaysia mencapai negara maju menjelang 2020.

Kelayakan itu merangkumi kesediaan kuantiti makanan mencukupi dan berkualiti dibekalkan melalui pengeluaran domestik atau import; aksesibiliti kepada sumber makanan mencukupi oleh individu; dan kestabilan mendapat makanan walaupun berlaku kejutan pasaran seperti krisis ekonomi dan lain-lain.

“Di tahap kebangsaan atau sesuatu negara, sekuriti makanan diterjemahkan sebagai keupayaan untuk memastikan penawaran makanan yang stabil dalam pasaran domestik.

“Di tahap perseorangan atau individu pula, hal itu bermakna bahawa setiap individu memiliki bekalan makanan yang bukan sahaja mencukupi tetapi juga memenuhi ke­perluan pemakanan sihat yang dianggap standard,” jelasnya.

Malaysia katanya, tidak boleh lagi berpuas hati dengan tahap sara diri sedia ada, sebaliknya perlu memberi fokus untuk merangka pelan transformasi R&D ke arah pencetusan inovasi hijau dalam sektor makanan khususnya industri padi dan beras.

Menurutnya, pada peringkat ini, dasar-dasar yang sedia ada harus dilaksanakan dengan lebih efektif di semua peringkat - bermula dengan agensi kerajaan, perniagaan swasta sehinggalah kepada isi rumah individu.

“Perkara utama untuk mengatasi kesan jangka panjang dalam perubahan iklim serta iklim masa depan yang tidak menentu adalah melalui pembangunan lestari yang menekankan aspek pemuliharaan dan penyelesaian yang berguna.

“Justeru, setiap daripada kita wajib menjalankan peranan masing-masing agar langkah-langkah proaktif boleh diambil untuk mengurangkan fenomena pemanasan global,” katanya.

Paling penting katanya, agenda tersebut perlu disokong dengan pakej pengembangan yang ekstensif dan intensif, pembangunan kemahiran dalam kalangan petani dan penyediaan infrastruktur yang lengkap selain kerjasama melibatkan pelbagai pihak khususnya syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

“Selain itu, saranan yang boleh dipertimbangkan ialah melaksanakan agenda pembangunan makanan strategik, mewujudkan jaringan ke­selamatan yang komprehensif serta penggalakan agenda penggunaan les­tari bahan makanan,” katanya.

Mad Nasir berkata, isu perubahan iklim tidak boleh lagi dilihat sebagai penemuan sains semata-mata kerana hal itu secara tidak langsung mempengaruhi kehidupan manusia dalam jangka masa panjang.

“Justeru, perkara ini perlu ditangani secara menyeluruh melibatkan masyarakat, sistem politik dan ekonomi sedia ada,” katanya sambil menekankan beberapa kajian telah membuktikan pelaburan dalam infrastruktur dan R&D mampu memberi pulangan tertinggi kepada pengeluaran makanan dan penurunan kemiskinan.



Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/rencana/utama/bersedia-tangani-krisis-makanan-1.69135#ixzz4qaWkgZnR
© Utusan Melayu (M) Bhd
http://www.utusan.com.my/rencana/bersedia-tangani-krisis-makanan-1.69135





Langkah UPM tangani krisis makanan dipuji

2 NOVEMBER 2014
SERDANG – Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah memuji langkah yang diambil Universiti Putra Malaysia (UPM) memanfaatkan bakat untuk jaminan makanan bagi menangani krisis itu.
Baginda yang juga Canselor UPM bertitah usaha terpuji itu jelas menunjukkan kredibiliti universiti dalam mendepani apa sahaja krisis yang melanda dunia ketika ini.
Titah baginda dalam era yang serba mencabar ketika ini, masyarakat dunia sentiasa bimbang dengan krisis makanan di mana Malaysia juga tidak terlepas daripada menghadapi kesan daripada krisis itu.
“Beta menyokong penuh usaha yang membentuk rekayasa UPM untuk menjadi Pusat Kecemerlangan Pendidikan Pertanian Kebangsaan dan Antarabangsa (Pusat Sekuriti Makanan).
“Rekayasa ini menjamin pemerolehan modal insan pertanian yang berketerampilan dan mempunyai atribut pertanian serta mempertingkat penghasilan penyelidikan dan inovasi berimpak tinggi dalam sekuriti makanan berasaskan pertanian,” titah baginda pada majlis Konvokesyen UPM ke-38 di sini hari ini.
Titah baginda, pemanfaatan bakat untuk jaminan makanan dengan objektif meningkatkan kualiti pengajaran, pembelajaran dan penyelidikan dalam bidang pertanian akan memberi impak besar kepada negara dalam menangani krisis itu.
Selain membantu meningkatkan jaminan dan stok makanan negara, perkara paling penting, ia dapat meredakan kegusaran masyarakat dalam menghadapi krisis makanan global, titah baginda.
Sultan Sharafuddin turut berkongsi kegembiraan atas kejayaan UPM melalui Taman Pertanian Universiti dengan kerjasama Fakulti Perubatan Veterinar memperoleh status Amalan Baik Pertanian Malaysia (MyGAP) untuk sektor ternakan bagi lembu tenusu, lembu pedaging dan kambing pedaging.
Titah baginda kejayaan yang pertama kali dicapai oleh institusi pengajian tinggi awam itu membolehkan UPM menghasilkan produk ternakan yang berkualiti dan selamat dimakan, selari dengan peningkatan kesedaran dan permintaan pengguna terhadap produk berkenaan.
Baginda turut memuji langkah Fakulti Pertanian UPM menjalankan Program Inkubasi Usahawan Tani sejak dua tahun lepas, melibatkan kerjasama agensi kerajaan dan swasta itu yang disifatkan sebagai amat tepat pada masanya dalam usaha kerajaan membuka peluang kerjaya dalam bidang pertanian.
“Beta difahamkan usaha ini telah melahirkan 59 usahawan berasaskan pertanian. Inilah manifestasi universiti yang menepati kehendak semasa masyarakat dan memberi sumbangan kepada keluasan pasaran kerjaya terutamanya dalam bidang pertanian,” titah baginda.
Sehubungan itu, Sultan Sharafuddin mahu program sebegitu terus diperkasakan dengan usaha penambahbaikan agar ia terus meledakkan inovasi dan membuka kecenderungan masyarakat terutamanya golongan muda untuk menceburi bidang keusahawanan tani.
Sebanyak 6,116 graduan terdiri daripada ijazah doktor falsafah (391), ijazah sarjana (2,123) dan ijazah sarjana muda (3,380) yang menamatkan pengajian menerima ijazah masing-masing dalam upacara selama empat hari itu. – Bernama
-Sinar Harian
http://peraktoday.com.my/2014/11/langkah-upm-tangani-krisis-makanan-dipuji/














SHAH ALAM - Malaysia dijangka menghadapi krisis makanan dalam tempoh 15 tahun akan datang jika pengambilan tanah pertanian yang digunakan untuk penanaman bahan makanan asasi tidak dikawal.

Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras), Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, statistik menunjukkan negara kehilangan kira-kira 106,000 hektar tanah pertanian.

Menurutnya, terlalu banyak tanah selama ini untuk penanaman padi diambil bagi tujuan pembangunan industri dan perumahan.

"Jumlah kehilangan tanah pertanian ini terlalu besar jika dibandingkan dengan apa yang dibangkitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Bajet 2013 berkaitan jelapang padi baharu melibatkan Kota Belud, Batang Lupar di Sarawak serta Rompin dan Pekan di Pahang," katanya dalam kenyataan, baru-baru ini.

Mohd Azmi berkata, antara perkara perlu dipandang serius untuk meningkatkan produktiviti padi beras negara bagi menjamin kecukupan makanan adalah dengan pemindahan teknologi, pengurusan tanah, pengurusan air serta sistem penyampaian yang berkesan sehingga ke peringkat petani.

"Kami juga akan mengadakan kempen besar-besaran untuk menentang monopoli hasil padi serta mendesak kerajaan mengembalikan peranan Lembaga Padi dan Beras Negara (LPN) yang telah tersasar sejak penswastaannya kepada Bernas (Syarikat Padi Beras Nasional) dibuat," katanya.

Sementara itu, Pengerusi Bela Tani, Mohd Subri Said berkata, pengorbanan petani bekerja bukan untuk sara hidup diri sendiri tetapi mereka memberi khidmat kepada rakyat dan negara.

“Dalam keadaan kos pengeluaran semakin meningkat, petani dihimpit dengan kos sara hidup yang begitu membebankan.

"Sekiranya petani mengerjakan sawah sekitar 5 relung, purata pendapatan mereka sebulan hanyalah sekitar RM700, iaitu masih di bawah paras kemiskinan," katanya. 

Wartawan Sinar Harian
25 Februari 2014
http://www.sinarharian.com.my/nasional/krisis-makanan-15-tahun-lagi-1.254286 

















HUKUM PEMBAZIR MAKANAN – SINAR HARIAN – 30/5/2017


Shah Alam – Kerajaan perlu mengambil langkah proaktif dengan segera bagi membendung isu pembaziran makanan daripada berterusan berlaku.
Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah dan Undang-Undang Universiti Sains Islam Malaysia, Dr Muzaffar Syah Mallow berkata, saranan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dua tahun lalu yang menggesa kerajaan supaya mewujudkan Akta Pembaziran Makanan khusus bagi mengekang budaya pembaziran terutamanya yang banyak berlaku di bulan Ramadan perlu diberi perhatian.
“Melalui pengenalan undang-undang terbabit, pelbagai jenis tindakan undang-undang berbentuk penalti boleh dipertimbangkan terhadap mana diri individu atau organisasi yang melakukan atau terlibat dalam aktiviti pembaziran makanan,” katanya.
Kelmarin, Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar memaklumkan 50 peratus hidangan bufet di hotel terbuang walaupun pelanggan bayar dengan harga tinggi.
Malah, Wan Junaidi turut menyarankan supaya satu pendekatan baharu segera diwujudkan bagi menggelakkan pembaziran khususnya pada bulan Ramadan ini.
Menurutnya, pada masa sama, kerajaan juga boleh mempertimbangkan langkah Perancis yang memperkenalkan peruntukan khas melarang kedai dan pasar raya membuang lebihan makanan yang tidak berjaya dijual.
“Lebihan makanan itu diberikan kepada persatuan pengguna untuk disalurkan pada mereka yang memerlukan,” katanya.
Beliau berkata, semua pihak harus memandang berat atas isu pembaziran makanan ini serta mengambil segala langkah yang perlu bagi membendung ia daripada berterusan berlaku.
“Sudah tiba masanya semua pihak termasuk kerajaan memberi perhatian terhadap isu pembaziran makanan yang semakin meningkat,” katanya.
Dr Muzaffar berkata, isu pembaziran makanan tidak boleh dipandang ringan kerana ia melibatkan pembaziran bahan utama yang menyumbang tenaga kepada manusia.
“Pada masa sama, pembaziran yang berlaku turut memberi impak negatif terhadap tamadun dan peradaban manusia,” katanya.

http://www.ppim.org.my/hukum-pembazir-makanan-sinar-harian-3052017/

No comments:

Post a Comment